Lehdistölle

Meripelastustaitokilpailut

Vapaaehtoisten meri- ja järvipelastajien sekä meripelastustyötä tekevien viranomaisten joukkueet mittelevät vuorovuosin rannikolla ja sisävesillä valtakunnallisissa meripelastustaitokilpailuissa. Kilpailuissa arvioitavina ovat tiedot ja taidot, jotka ovat keskeisiä silloin, kun vesillä pelastetaan ja autetaan ihmisiä.

Meripelastusseuran järjestämän kilpailun tarkoituksena on lisätä pelastustaitoja, oppimishalua ja motivaatiota sekä verrata pelastustoimen eri toimijoiden tasoa keskenään.

Kilpailuun kutsutaan kaikki Suomen Meripelastusseuran jäsenyhdistykset, meri- ja järvipelastustyötä tekevät viranomaiset sekä aiheesta kiinnostuneet yhteisöt.

Kilpailujoukkueen muodostavat joukkueenjohtaja ja kaksi jäsentä.

Kilpailurata muodostuu kuudesta tehtävästä, jotka sääntöjen mukaan ovat ensiapu, navigointi, viestiliikenne, vedenvarasta pelastaminen, merimiestaito sekä ajankohtainen meripelastustehtävä.

Koska ihmishenkien pelastamisessa nopean ja virheettömän suorituksen merkitys on suuri, ratkaistaan paremmuus antamalla virhepisteitä ja mittaamalla suoritusaikaa. Kilpailuissa painotetaan myös paineensietokykyä sekä fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä haastavissa tilanteissa.

Yleistietoa SMPS Pirkanmaasta

Suomen Meripelastusseura Pirkanmaa ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka tärkeimpänä tavoitteena turvata kahden pelastusasemansa toiminta. Yhdistys on Suomen Meripelastusseura ry jäsenyhdistys ja aluksemme käyttävät Suomen Meripelastusseuran varustamolippua.

Tutustu Suomen Meripelastusseuraan.

Yhdistyksen hallitus huolehtii erityisesti yhdistyksen varainhankinnasta, taloudenhoidosta sekä suhteista viranomaisiin. Hallitus kantaa myös laivaisännän vastuuta, joten se valvoo mm. pelastusalusten käyttöä ja miehistön osaamista. Pelastusalukset omistaa Suomen Meripelastusseura, joka on antanut ne käyttöömme edellytyksellä, että huolehdimme mm. katsastus- ja koulutusjärjestelmän noudattamisesta.

Pelastusasemat toimivat

Toimintamme keskittyy kahdelle pelastusasemalle, jotka toimivat Tampereella ja Valkeakoskella. Toiminnalla on Pirkanmaalla pitkät perinteet, vaikka nykyinen yhdistys on perustettu vuonna 2011, jolloin kokosimme yhteen maakunnan vapaaehtoisen vesipelastustoiminnan voimat.

Pelastusasemiemme hälytysmiehistöt päivystävät veneilykauden aikana ympäri vuorokauden. Tehtävät välitetään Pirkanmaan Hätäkeskuksesta koko hälytysmiehistölle, minkä jälkeen pelastusalukset miehitetään hätätilanteessa mahdollisimman nopeasti, kuitenkin aina viimeistään 30 minuutin kuluessa hälytyksestä.

Kysymyksiin toiminnasta vastaa

Puheenjohtaja Vesa Rauhala
puh 040-863 0256
email pj.pirkanmaa(ät)messi.meripelastus.fi

 

Viikonloppu täynnä meripelastusta, Tampereella