Ratamestarin mietteitä

Toimin tulevien meripelastustaitokilpailuiden ratamestarina. Tehtävänäni on siis pitää huoli, että kilpailut ovat mielekkäät, haastavat ja teknisesti toimivat. Tänä vuonna olemme päättäneet panostaa kilpailun toteutuksessa erityisesti mielekkyyteen. Olemme muokanneet kilpailun rakennetta niin, että joukkueet kilpailevat joukkue joukkuetta vastaan, voivat kannustaa toisiaan ja jännittää koko päivän ajan riittääkö oma suoritus palkintopallille. Tämä on vaatinut mm. karanteenin poistamista ja kilpailutehtävien yhdistelyä, jotta yksi päivä riittää taitavimman joukkueen löytämiseen.

Haastavuudesta huolehditaan perinteisesti – tehtäviä on riittävän monelta eri osa-alueelta ja aikaa niiden suorittamiseen virheettömästi on vain niukasti. Taitava joukkue toimii suoraviivaisesti ja pitää ajatuksensa mukana koko suorituksen ajan.

Valotan nyt ensimmäistä kertaa kilpailurakennetta suurelle yleisölle, tavoitteenani tietysti, että jokainen tätä lukeva alkaa keräämään ympärilleen joukkuetta ja ilmoittautuu mukaan koko tapahtumaviikonlopun ajaksi Tampereelle.

Kilpailu koostuu kahdesta osasta. Ensimmäistä osaa kutsumme yleisörastiksi ja toista osaa pikataipaleeksi.

Yleisörastilla kilpaillaan merimiestaidossa ja merenkulussa. Suoritusaika on noin 25 minuuttia ja radalla on yhtäaikaisesti viisi joukkuetta. Yleisörasti rakennetaan Tampereen ydinkeskustaan Koskipuiston nurmikolle. Juuri siihen samaiseen puistoon, jossa tamperelaiset teekkarit kastetaan Tammerkoskeen vappuisin ja jossa joku tuleva kilpailijakin on saattanut joskus istuskella piknikillä. Kisajoukkueiden ja erityisesti kannustustiimien kannattaakin varustautua kisapäivään piknik-korein, sillä ne joukkueet, jotka eivät ole radalla voivat seurata muiden joukkueiden edesottamuksia radalla, joka on saattanut saada vaikutteita palokuntakilpailuista ja television selviytymiskilpailuista.

Pikataipaleelle Tammerkoskeen ampaisee yhtäaikaisesti myös useampia joukkueita ja tavoitteena on siirtyä mahdollisimman nopeasti rastilta toiselle ja suorittaa matkalla vesipelastus, ensiapu ja ajankohtainen rastitehtävä. Pikataipaleen aikana arvioidaan myös joukkueen viestiliikenteen osaamista tavalla, joka selviää sitten kilpailun aikana viimeistään. Pikataipaleen maali on Koskipuistossa ja sujuvasti etenevältä joukkueelta pikataival ottaa aikaa noin 60 minuuttia. Juoksemista olemme muuten pyrkineet välttämään kaikin keinoin.

Aikataulusyistä puolet mukana olevista joukkueista kilpailee aamupäivällä yleisörastilla ja puolet pikataipaleella. Iltapäivällä sitten vaihdetaan osia, kunhan lounastauko on pidetty. Lounaalla tarjotaan mustaamakkaraa. Niin ja junnutkin ovat mukana karkeloissa niin, että he kisailevat omissa erissään yleisörastilla aamupäivällä. Pikataival on heillä omanlaisensa iltapäivällä.

Nyt joku saattaa miettiä miten kilpailu voi olla tasapuolinen. Toisethan voivat nähdä vastustajien suorituksia etukäteen. Huoli pois, sillä sitä mekin olemme miettineet ja tulemme miettimään vielä lisääkin. Ratkaisun avaimet perustuvat kuitenkin siihen, että osa tehtävistä julkaistaan jo viikkoja ennen kilpailua ja jokainen joukkue voi harjoitella tehtävien suorittamista etukäteen. Ja jotta eroja saadaan aikaan tehtävät tulevat sisältämään salaisia osioita, jotka eivät selviä kilpailun aikana yleisölle. Salainen osio voidaan suorittaa esimerkiksi teltassa J

No, lisää saat tietää kun ilmoittaudut nyt heti mukaan joukkueesi kanssa ja tulet fiilistelemään mepetunnelmaa Tampereelle!

PS. haastan jokaisen meripelastustaitokilpailut aikanaan voittaneen joukkueen mukaan. Ja jos 80-, 90-, 00- luvuilla voittaneita joukkueita ilmoittautuu enemmän kuin yksi mukaan, heistä paras joukkue tullaan palkitsemaan veteraanisarjan kunniakirjalla.

ratamestari Aku